Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün taneçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak bek, esnek ve okşayıcı bir kuruluşda olmalı, kılıklı bir aromaya ve sistemli yanmayı sağlamlayacak cepheıcı özelliğe mevla olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf masum yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 yılındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince faik oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en çok purolar olarak nitelendirilseler bile birmebzul mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro mideer en dikkat etmesi gerekilen şey selim bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet selim bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız keyif yada kâm maatteessüf kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. bütün saklama ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve mideime apiko ulaşmak mideindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devir ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada mideilen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde mideiliyor ikrar edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasta bu nem bileğerleri bile kimisine gereğince gayet amelî ve mideilebilir en ilahî bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan keyif almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken sair bir nüfus bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir değer olduğunu ve katiyen mideilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem ayrımı ortada gidip gelmeden hepsi aynı nem bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğemekimi purolarına ziyan verebilir. Böyle bir varyasyon yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem bileğerleri neyi bileğemektirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan alınan aroma artar, yaman azalır ve mideimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça yaman artar, mideimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde beklemek istiyorsanız buna devir ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size kimse en çok değer bu ve bu bileğerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız öz ortalama 6 kamer içerisinde emeklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tesviye üzerine oturmuş bu mekanizma sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı midein belli başlı bir devir içerisinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca şu denli hararet bileğemekimi sıfır ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri temin etmek midein dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu değer iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çalışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek zeminı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz faik nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devir sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içine dağıtılır ve nem in sakır sakır ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çalışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile birlikte gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek midein en çok alternatif olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem alıntı hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Gece gün yada zaman intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde faik nem bileğerlerinde çift taraflı çalışarak çakılı bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bütün puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.