Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün sunumçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak bek, esnek ve yumuşak bir binada olmalı, yalabık bir aromaya ve nizamlı yanmayı esenlayacak kenarıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf necip katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey mürtefi miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en hayırlı purolar olarak nitelendirilseler de birçok bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro içerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey doğruca bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer doğruca bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız zevk yada lezzet maalesef katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. yekpare saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve içime müheyya musallat olmak içindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri ortada içilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde içiliyor akseptans edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede haddizatında bu rutubet değerleri de kimisine gereğince gayet mütenasip ve içilebilir en harika değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan zevk aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken değişik bir koca bu rutubet değerinin puroya yazık edilen bir kırat olduğunu ve asla içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk rutubet üstelikı ortada gidip gelmeden cemi aynı rutubet değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değişlemimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu rutubet değerleri neyi değişlemtirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, tütün azalır ve içimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça tütün artar, içimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğleşmek istiyorsanız buna mevsim ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size sima en hayırlı kırat bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız molekül vasati 6 ay içinde işlemlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 rutubet verme üzerine müesses bu tertibat sıcaklıktan bağımsız olmadığı için belli başlı bir mevsim içinde sıcaklarda rutubet artışı yada soğuklarda humidor süresince rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca bir küme hararet değişlemimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 rutubet değeri tedariklemek için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu kırat iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek düzlemı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz mürtefi rutubet evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o mevsim değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in ötümlü ayarlanan rutubet seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve maksut rutubet değeri gelmesi iile omuz omuza yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en hayırlı yöntem olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem rutubet ahiz hem rutubet verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. Tün gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde mürtefi rutubet değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak durağan bir rutubet değeri esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.